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PART I.  
INTRODUCTION 

 
22 VAC 40-90-10. Definitions 
 
22 VAC 40-90-10. Definitions: “Barrier crimes” 
Question:  The definition of barrier crimes contains the following statement, “Applicants 
for employment [in assisted living facilities and adult day care centers] convicted of one 
misdemeanor barrier crime not involving abuse or neglect may be hired if five years have 
elapsed following the conviction.”  To meet this exception, did the barrier crime 
conviction have to have been for abuse and neglect of children as set out in § 18.2-371.1 
or of incapacitated adults as set out in § 18.2-369? 
Answer:  Virginia Code § 63.2-1720(B) merely refers to “one misdemeanor barrier 
crime not involving abuse or neglect.”  The Code does not make a distinction between 
types of abuse or neglect.  Therefore, it applies to any type of abuse or neglect. (0001 – 
3/09) 
 
22 VAC 40-90-10 Definitions: “Criminal History Record Report” 
Question:  May facilities use a private company to obtain criminal history reports in 
which, for a fee, the company provides a report from many databases including the 
Virginia State Police?  
Answer:  No, the Code of Virginia and the definition of “criminal history record report” 
require the criminal history record report to be obtained directly from the Central 
Criminal Records Exchange of the Virginia State Police. (0002 – 3/09) 
 
22 VAC 40-90-10. Definitions: “Employee” 
Question:  Would the lawn service, plumber, etc. who work under a contract with the 
facility be considered employees of the facility? 
Answer:  Persons who perform certain specific services pursuant to a contract are not 
necessarily “employees” of the facility.  Trash collection is a good example.  If all the 
trash collector does is empty the dumpster, then that person is not a contract employee.  It 
is a discrete service being provided on a regular basis through a contract.  There is no 
employer-employee relationship between the trash collector and the facility. 
     Persons such as nurses or direct care workers who work through an employment 
agency are contract employees.  There is an employer-employee relationship between the 
worker and the facility, but the manner in which the worker came to be employed at the 
facility is through a contract, not what we consider to be the normal hiring process.  
Employees such as nutritionists or physical therapists with whom the facility has a 
contract to provide services to the residents would be considered contract employees 
because there is an employer-employee relationship between the worker and the facility.  
Each contract situation will need to be assessed to determine if there is an employer-
employee relationship. (0013-6/09) 
 
22 VAC 40-90-20. Legal base and applicability 
Question: Are assisted living facility board members required to undergo criminal 
background checks?  If so, are “unpaid” board members subject to this requirement? 
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Answer: For a corporation that is applying for a license…background checks are needed 
for officers of the corporation, including the president, senior vice-presidents, secretary, 
treasurer and any other officer or agent empowered to act on behalf of the corporation in 
matters relating to the assisted living facility (ALF).  Whether or not these individuals are 
paid makes no difference as far as the requirement for background checks.  The 
background checks are done on a one time basis for the officers and agents of a licensed 
entity, so only new officers or agents would need to have the check on subsequent 
renewal applications. (0003 – 3/09) 
 
Question: Do the provisions for background checks and sworn statements apply each 
time an entity applies for a license for an ALF? For example: Company A is licensed to 
operate an ALF.  The background checks and sworn statements have been obtained.  Six 
months later company A buys Company D and applies for an ALF license.  Does 
Company A have to obtain the background checks and sworn statements again? 
Answer: When reference is made to the background check, it includes both the criminal 
history record check and the sworn statement.  A person required to obtain a background 
check as an applicant for licensure only has to obtain the check once for that licensed 
entity.  This applies when a licensee (licensed entity) has multiple assisted living 
facilities, but the officers and agents remain the same.  So in your example, Company A 
would not need new background checks, unless there was a new officer or agent from the 
time the checks were originally done. 
 
Please note that if an individual is also an employee of the ALF and had a check as an 
employee, a new check would be required for the individual as an applicant for licensure. 
(0004 – 3/09) 
 
Question: Are current licensees required to submit new background checks when they 
submit their renewal application? 
Answer: Current ALF licensees are required to submit new background checks when 
they submit their renewal application if the background checks have not been submitted 
with a previous application.  For subsequent renewals, a background check would only be 
required for a new individual, such as a new officer of a corporation. (0005 – 3/09) 
 
Question: If the licensee is a limited liability company (LLC), who must submit a 
background check? 
Answer: For a limited liability company, all the members, each manager, and any 
registered agent must submit a background check. (0006 – 3/09) 
 
Question: In some cases the licensee is a large out-of-state corporate entity (Washington 
& Tennessee for example).  How does this regulation relate to people who are not 
residents of Virginia? 
Answer: Large out-of-state corporations whose officers or agents are not residents of 
Virginia must meet the same requirements for background checks as everyone else.  An 
out-of-state corporation may arrange for the originals of the documents to be retained at 
one of its facilities in Virginia or may submit the originals to the licensing office, which 
will then need to copy them and return the originals. (0007 – 3/09) 
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Question: Is it sufficient for board members to only undergo a background check upon 
the initial application for licensure as an assisted living facility? 
Answer: According to § 63.2-1721 of the Code of Virginia, all applicants must undergo a 
background check.  Background checks are not required for all board members, but only 
for those who are officers or agents.  All officers must have a background check.  In 
respect to agents, this is someone empowered to act on behalf of the unincorporated 
association, partnership, limited liability company, corporation or public agency in 
matters relating to the assisted living facility.  An agent may or may not be a member of 
the board.  The officers and agents must submit background checks at the time of initial 
application for licensure as an assisted living facility.  For renewal applications, any 
officers or agents who have not previously submitted background checks must submit 
them. (0008 – 3/09) 
 
Question: In some cases the owners have several facilities and each is licensed as a 
separate paper LLC, would the owners have to undergo a background check more than 
once? 
Answer: Yes, each LLC is a separate licensed entity.  The Code of Virginia at § 63.2-
1702 requires background checks of officers and agents of a limited liability company 
(LLC) applying for licensure.  The members, managers, and registered agent of each LLC 
would have to submit a new sworn statement or affirmation and a criminal history record 
check prior to licensure. (0009 – 3/09) 
 
Question: The licensee is also the administrator and already has a background check on 
file.  Must this person submit a new check as licensee? 
Answer:  The licensee who is also the administrator and already has a background check 
on file must submit a new background check as licensee.  There have been changes in the 
law over time and also, it is possible that there has been a conviction for a barrier crime 
since the original background check. (0010 – 3/09) 
 
Question:  A corporation is purchasing a currently licensed ALF.  The corporation does 
not plan to replace the current employees at the facility.  Do the current employees have 
to have new background checks since the licensee will be different? 
Answer:  Since the current employees are going to have a new employer, they will have 
to provide a new sworn statement or affirmation prior to their first day of employment by 
the new licensee; and they will have to have new criminal history record checks within 
30 days of employment by the new licensee.  (0011 - 3/09) 
 
 

PART II.  
THE SWORN STATEMENT OR AFFIRMATION. 

 
22 VAC 40-90-30. Sworn statement or affirmation. 
Question :  May the sworn statement or affirmation model form (or facility created form) 
be used for applicants for licensure and employees?  Standards 30 A and B references 
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the sworn statement/affirmation for both.  Or do we continue to use the previous sworn 
disclosure model (or facility created form) for employees? 
Answer: The Sworn Disclosure Statement 032-05-163 is for use by applicants for 
employment in an ALF or ADCC.  The Sworn Statement or Affirmation 032-05-800 is 
for use by applicants for ALF licensure.  These forms are not interchangeable.  
Information regarding a founded complaint of child abuse or neglect is on the form for 
applicants for ALF licensure, but is not on the form for applicants for employment. (0012 
– 3/09) 


